Banner created with MyBannerMaker.com

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Λογικη



ΜΗΗΗΗΗ, μη φευγετε αμεσως! ναι ξερω, ξερω δεν ειναι απλο θεμα και σιγουρα βαριεστε να διαβασετε κατι ετσι...πιο...εχμ...πιο....πιο....καταλαβατε μωρε!...πιο...πιο επιστημονικο! (να το! με ηρθε η λεξη!)...απλα θα εκφρασω μερικες σκεψεις, απλα και κατανοητα...ευελπιστω! χμμ ισως βγει και λιγο μεγαλο..τεσπα, αν ακομα δεν πειστηκατε διαβαστε λιγο κι αν βαριεστε οκ, δε σας περνουε το κεφαλιι!

Λογικη λοιπον. προσφατα διαβασα για 7η (νομιζω?) φορα το LOGICOMIX του Α.Δοξιαδη...(οσοι δεν το εχετε διαβασει χανετε!)...ειναι κομιξ και μικρο καπως, βασικα ευαναγνωστο και με ροη, και μου πηρε μονο 2 ωριτσες. διαβαζα τα χριστουγεννα "τα ορια της λογικης"( δν το εχω μπροστα μου να σας πω συγγραφεα)...και βεβαια η ισοβια μεχρι στιγμης ενασχοληση με τα μαθηματικα και τα ανωτερα μαθηματικα με εφερε λοιπον να κανω αρκετες σκεψεις...για τη λογικη.

Για να πω τη μαυρη (για καποιους, μα ισως...χμμ...ισως οχι για μενα!) αληθεια, την εχω μεν σε μεγαλη εκτιμηση τη κυρια (τη λογικη παντα :P ), μα δεν θα ελεγα πως ειμαι αυστηρα λογικος, αν και ενα κολληματακι με τα μαθηματικα το'χω. μ'αρεσουν τα συναισθηματα, ω ναι μ'αρεσουν! θελω να κανω τρελες που και που, για μενα η λογικη χρησιμευει μονο στο να σκεφτομαι ορθα και να κρινω ορθα...δεν οριζει τη ζωη μου. παντως ειμαι λογικος ανθρωπος :P . ναι πιστευω σε αγαπη, θεο και μπλα μπλα...αλλα το ποσο αυτα αντιβαινουν στη λογικη...χμμ κρατω επιφυλαξεις..."δεν μπερδευω το μυαλο με την καρδια"-αινσταιν-...αυτη ειναι μια πανσοφη κουβεντα που με εχει βοηθησει παρα πολυ στη ζωη μου και στην ορθη χρηση της σκεψης μου.


       Λογικη. λοιπον ο αριστοτελης ορισε "λογικη ειναι νεα και αναγκαια γνωση". πουου "o ανθρωπος ειναι θνητος", "ο σωκρατης ειναι ανθρωπος"----> αρα "ο σωκρατης εινα θνητος", μια ΝΕΑ γνωση και ΑΝΑΓΚΑΙΑ, καθως το αποτελεσμα/συμπερασμα ειναι αναποφεκτο! βουαλα! μαγκας ο αριστοτελης! σωστος κι ωραιος!
       Λογικη εξηγηση ας πουμε, νομιζω, εγω, ειναι μια σειρα προτασεων που συνδεονται με συνεπεια, δλδ απο τη μια λογικως αναγκαστικα προκειπτει η επομενη κι ετσι δομειται ενα λογικο συμπερασμα. δεν θα εξηγησω εδω επαγωγες κτλ δεν θα ασχοληθουμε με μαθηματικα...
       Η λογικη ειναι σιγουρα το απολυτο συλογιστικο εργαλειο, ειναι κατα τη γνωμη μου και το πιο ασφαλες, δεν μπορεις με την λογικη να ανακαλυψεις κατι που να μην ισχυει, οτι βρεις, αν το βρεις, σιγουρα θα ειναι αληθεια, με τη λογικη. ειναι λοιπον ενα αυστηρως δομημενο συστημα συλλογισμου οπου εισαι σιγουρος πως αμα βρεις κατι θα ισχυει, ομως δεν ξερεις αμα μπορεις να βρεις κατι που ισχυει! δλδ ειναι σιγουρο πως κατι που θα βρεις θα ειναι αληθεια, ομως δεν ξερεις αμα θα βρεις μια αληθεια! δεν μπορουν να αποκαλυφθουν ολες οι αληθειες με τη λογικη, καποια πραγματα δεν μπορεις να τα βρεις, αλλα οσα βρεις απο αυτα που γινεται, θα ειναι αληθεια. με λιγα λογια γιατι σας επρηξα η λογικη δε λεει ποτε ψεματα, αλλα δεν ειναι ολες οι αληθειες αποδειξημες με λογικη!
     Οπως αποδειχτηκε και απο τον μεγα μαθηματικο γκεντελ στη θεωρια της μη πληροτητας, δεν ειναι ολες οι αληθειες αποδειξιμες, δλδ υπαρχουν αληθειες, που ισχυουν, που υφιστανται αλλα δεν μπορει να τις βρει η λογικη, αυτο το εργαλειο που ονομαζουμε λογικη. ετσι δεν ξερουμε αν υπαρχει αποδειξη για κατι που ισως να ισχυει....π.χ η εικασια του γκολντμαχ ειναι ενα τετοιο περιεργο προβλημα (Κάθε άρτιος θετικός ακέραιος μεγαλύτερος του 2 μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο πρώτων αριθμών)
    Ας μην ξεχναμε πως η λογικη ειναι εργο ανθρωπινο, ειναι ανθρωπινο, αρα ατελης, αρα ελλειπες, ειναι, ναι, ειναι το μονο που εχουμε αλλα ειναι ελλατωματικο ως προς καποια σημεια, οπως η αναποδειξιμοτητα των αξιωματων, ή τα πολλα παραδοξα που εχουν προκυψει οπως το παραδοξο της θεωριας των συνολων, το παραδοξο του ψευτη και αλλα πολλα....η λογικη ειναι οπλο, ειναι φαρμακο, αλλα δεν ειναι η βασιλικη οδος.

1 σχόλιο: