Banner created with MyBannerMaker.com

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Με λιγα λογια μαυρη τρυπα...



Τι ειναι η μαυρη τρυπα??? ναι το ακουτε πολλοι και πιθανος δεν ξερετε, ή μαλλον γνωριζεται λαθος και μισα πραγματα...λοιπον οσο πιο απλα θα προσπαθησω να το εξηγησω σε λιγες μονο γραμμες..(αν και εμπλεκεται η θεωρια της σχετικοτητας λιγουλακι...)

ορισμενα αστερια, μεγαλης μαζας, οταν πια εχει τελειωσει το ηλιο, ως καυσιμο για να πυροδοτηθουν οι πυρινικες συντηξεις, το αστερι σταματαει πια να ειναι ανεργο και αρχιζει να "πεφτει", η τριβη αυξανει τη θερμοτητα του και μετα απο λιγο η υπερβολικη θερμοτητα και η βαρυτητα το συνθλιβει σε μια τεραστια εκρηξη που ονομαζεται super nova. η μαζα του αυξανεται σε πολυ μεγαλο βαθμο και μενει εκει, αυτη η μορφη μαζας που εχει απομεινει καμπυλωνει το χωροχρονο τοσο πολυ ωστε να εχει τρομακτικο βαρυτικο πεδιο. το ισχυρο αυτο βαρυτικο πεδιο ελκει και αποροφα τα παντα, ακομα και το φως.

χωροχρονο


για να καταλαβετε τα παραπανω πρεπει να γνωριζετε πως λειτουργει το χωροχρονο. συμφωνα με την αποδεκτη πλεον θεωρια το συμπαν λειτουρει σαν ενα τεντωμενο πανι, οπου οπου υπαρχουν σωματα το τεντωμενο πανι καμπυλωνεται, τα μικροτερα σωματα οπως ειναι λογικο πανε προς το καμπυλωμενο σημειο, κι ετσι λειτουργουν οι βαρυτικες ελξεις.

μια εικονα ισως βοηθησει να το καταλαβετε καλυτερα:


και μια μαυρη τρυπα πως φενεται υπο την ερμηνεια του χωροχρονου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου