Banner created with MyBannerMaker.com

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο κυκλος του 99...

Ειναι ισως το μεγαλυτερο κειμενο που εχω αναρτησει ως τωρα, ωστοσο υποσχομαι να το κανω αυτο οσο λιγοτερο γινεται, μα αυτο το κειμενο ειναι πραγματικα μια υπεροχη ιστορια φιλοσοφικου περιεχομενου...αν εχετε διαθεση και χρονο just think of...



Ο κυκλος του 99


καποτε ηταν ενας δυστυχης βασιλιας που ειχε εναν πανευτυχη υπηρετη. ο υπηρετης ολο μεσ'τα τραγουδια και το χαμογελο, ενω ο βασιλιας μιζεριαζε συνεχως. μια μερα τον ρωτησε "ποιο ειναι το μυστικο σου?"
"δν εχω μυστικο αφεντη"
"μα πως εισαι τοσο πανευτυχης συνεχεια?"
"εχω την οικογενεια μου, τη γυναικα μου, εσεις εχετε την καλοσυνη να μας προσφερετε στεγη και η μεγαλειοτητα σας μας δινει και κανα ασημενιο φλουρι να ικανοποιουμε και κανα καπριτσιο...τι αλλο να θελω?"
"εισαι ψευτης! κανεις δν μπορει να ειναι ευτυχης με αυτα που ειπες! εισαι ψευτης! θα σε αποκεφαλισω!"
"αφεντη δν υπαρχει μυστικο αληθεια σας λεω"
 κι εφυγε ο υπηρετης.

ο βασιλιας καλεσε τον σοφοτερο συμβουλο του. "γιατι ειναι τοσο ευτυχης ο υπηρετης μου?"
"γτ δν ειναι στον κυκλο του 99"
"δν καταλαβαινω, δλδ εγω ειμαι μεσα?"
"ναι"
"ακομα δν καταλαβα δλδ υπαρχει ενας κυκλος στον οποιο οσοι μπαινουν μεσα ειναι δυστυχης και οσοι ειναι εξω ειναι ευτυχης?"
"ναι"
"μα δν καταλαβαινω, κι οσοι ειναι γτ δν βγαινουν?"
"δν μπορουν"
"κι αυτος γτ δν εχει μπει?"
"δν το ξερει"
"παλι δν καταλαβα, υπαρχει ενας κυκλος του 99 που οσοι ειναι μεσα ειναι δυστυχης και οσοι ειναι εξω ειναι ευτυχης, οσοι μπουν δν μπορουν να βγουν?"
"θα καταλαβετε κυριε. ελατε το βραδυ με ενα σακι 99 φλουρια μαζι μου, θα βαλουμε τον υπηρετη σας στον κυκλο. εχετε σκοπο να θυσιασετε τον καλυτερο υπηρετη σας για να καταλαβετε πως λειτουργει ο κυκλος?"
"ναι"
"ωραια καντε οτι σας ειπα λοιπον"


το βραδυ πηγαινουν στο σπιτι του υπηρετη και βαζουν το σακι εξω απ'την πορτα με την σημειωση "ειναι δικα σου, ολα δικα σου μην το πεις σε κανεναν" και κρυβονται στους θαμνους να δουν τι θα γινει. ο υπηρετης αδιαζει τα φλουρια στο τραπεζι. δν ειχε πιασει ποτε του ουτε ενα φλουρι και τωρα ειχε ενα λοφο απ'αυτα. τα εκανε στιβες, τα χαζευε, τα επαιζε στα χερια του, τα περιεργαζοταν κι αρχισε να τα μετραει στιβαζοντας τα σε πυργους απο δεκαδες. ηταν 99 φλουρια. αμεσως κατσουφιασε "δν μπορει! ειναι 99! το 99 δν ειναι στρογγυλο, το 100 ομως ειναι. καποιος με εκλεψε! κλεφτες! θελω τα χρηματα μου πισω! ειναι δικα μου!, θελω το φλουρι μου!". ειχε μπει στον κυκλο του 99. συλλογιζοταν συνεχεια πως θα αποκτησει το 1 φουρι, θα εκανε οικονομια, θα πουλαγε οσα δν χρειαζοταν και θα δουλευε και σε αλλη δουλεια, σκεφτοταν να πει στη γυναικα του να δουλεψει κι αυτη. απο τοτε ηταν κακοκεφος. ο βασιλιας τον ρωτησε μια μερα "τι εχεις και δν χαμογελας? παλια ολο τραγουδουσες...". ο υπηρετης βαριεστημενα και με εχθρα απαντησε "εσας τι σας κοφτει? την κανω τη δουλεια μου? ε? την κανω? τι αλλο θελετε? να σας κανω το γελατοποιο????"

ΔΙΔΑΓΜΑ
αυτη ηταν η ιστορια. σε ολους μας εχει δωθει ο θυσαυρος, ομως η απληστια μας, παντα κατι μας λυπει. ποτε δν ειμαστε ικανοποιημενοι, και μονο αν ειμαστε ικανοποιημενοι μπορουμε να απολαυσουμε. αυτη ειναι μια κακη ιδεολογια, μια χαζη λογικη. αν προσεξες δν τον εκλεψαν, απο την αρχη ηταν 99 τα φλουρια, ο θυσαυρος ηταν ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ. το 99 ειναι το 100% του θυσαυρου. το εκατο δν ειναι περισσοτερο στρογγυλο απο το 99. δν ελειπε τπτ. αυτο ειναι μονο μια παγιδα, μια παγιδα για να μας κανει δυστυχης και σε αυτο βοηθαει παρα πολυ η εμφυτη ανθρωπινη απληστεια. απολαυσε τους θυσαυρους σου. προσεξε ομως αλλο να παραδεχτεις οτι το 99 ειναι ο θυσαυρος κι αλλο να συμβιβαστεις. αλλο παραδεχομαι αλλο συμβιβαζομαι.

3 σχόλια:

  1. Υπάρχει ένα τραγούδι των Lynyrd Skynyrd που περιγράφει μια κατεστραμμένη φιλία εξαιτίας των χρημάτων, ένας φίλος κατηγορεί έναν άλλον ότι άλλαξε ξαφνικά επειδή απέκτησε χρήματα: "He thinks I've changed because of a dollar sign". Άκου το αν θες "Am I loosing" λέγεται. Τρομερό τι μπορεί να σου κάνει όλο αυτό ε, να αναποδογυρίσει όλη σου τη ζωή, τις σχέσεις, τις συνήθειές σου, να δημιουργήσει προστριβές, εγείρει ζήλιες και άλλες απληστίες για αυτά που δεν έχουμε και οι άλλοι χαίρονται.

    Το να το παραδεχτεί πάει να πει ότι έχει λογική και ξέρει πού να σταματήσει, ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην απληστία και τη σωστή διαχείριση αυτών που ήδη έχει (ηθικά και υλικά) και τα απέκτησε γιατί τα αξίζει, το να συμβιβαστεί πάει να πει ότι γνωρίζει πως δε μπορεί ίσως να αποκτήσει άλλα, αναγνωρίζει την αναξιότητά και την ευτέλειά του και απλώς παραδίνεται σε αυτή ενώ εσωτερικά "βράζει" γι'αυτά που αδυνατεί να κάνει δικά του.

    ~Κάνσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ακουσω το τραγουδι, θενξ. ναι ειναι περιεργο το πως ασημαντα πραγματα μας δηλιτηριαζουν τοσο το νου.....ας θυμομαστε αυτη την ιστορια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι να μην βράζεις.🔥
    Έχεις λογική.
    Σωφροσύνη.
    Συνείδηση. Τέλος.💖💯

    ΑπάντησηΔιαγραφή