Banner created with MyBannerMaker.com

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ηλιακο Συστημα (συνεχεια) : εξωτερικο ηλιακο συστημα



Το εξωτερικο ηλιακο συστημα αποτελειται απο πλανητες πολυ μεγαλων διαστασεων που αποτελουνται κυριως απο αερια. με τη σειρα προς τα εξω : Διας, Κρονος, Ουρανος, Ποσειδωνας, Πλουτωνας. αναλυτικοτερα κι οσο πιο συντομα και περιεκτικα μπορω (αλλωστε μοιαζουν τοσο μεταξυ τους) :

ΔΙΑΣ



Ο παρα λιγο....δευτερος ηλιος! μη σας κανει εντυπωση, αλλα το 80% των ηλιακων συστηματων ειναι διπλά, δλδ εχουν δυο ηλιους! ο Διας ειναι ο αποτυχημενος δευτερος ηλιος μας! εχει περιπου τα ιδια συστατικα με τον Ηλιο [ 90% υδρογονο (Η)  και 10% ηλιο (Ηe), ο διας αποτελειται μονο απο αεριο ], ιδια πυκνοτητα, μολις 1/10 του μεγεθους του ηλιου , μα μαζα 1000 φορες μικροτερη. χρειαζεται μολις 9 ωρες και 50 λεπτα για μια πληρη περιστροφη, ενω η ενεργεια που εκπεμπει ειναι περισσοτερη απο αυτην που δεχεται απο τον ηλιο και παραγεται μονο απο τη βαρυτικη συγκεντρωση. αν ο Διας ηταν ελαχιστα μεγαλυτερος θα μπορουσαν αυτα τα χαρακτηριστικα να προκαλσεσουν πυρηνικη συντηξη και θα ηταν ηλιος. τα καφετια χρωματα προκυπτουν απο την αμμωνια και το υδροθειουχο αμμωνιο. στον πλανητη αυτον συμβαινουν τρομερες θυελλες ολων αυτων των συστατικων, ξεχωριζει η "ερυθρα κυλιδα" (αυτη η "βουλα" που βλεπετε στην εικονα, αριστερα κατω απ'τη μεση), μια θυελλα που ταρασει την ατμοσφαιρα του επι τρεις αιωνες, στο μεγεθος της γης. οι θερμοκρασιες ειναι ακρεες, απο -145 εως +10.000!! Ο Διας εχει 4 δορυφορους, ιω, ευρωπη, κλειω, γανυμηδης (οχι δν τον ανακαλυψε ποντιος αστρονομος :P) και καλλιστω.

ΚΡΟΝΟΣ



Λιγο μικροτερος απ'τον Δια, ο αρχοντας των δαχτυλιδιων εχει ολοιδια συσταση με τον γιο του (κατα τη μυθολογια) Δια, ειναι κι αυτος μια μπαλα αεριων (ηλιου + υδρογονου). η θερμοκρασιες εδω ειναι εως και 12.000 βαθμους κελσιου. ομως στον Κρονο μας ενδιαφερουν οι δακτυλιοι του, οι οποιοι κατα πασα πιθανοτητα σχηματιστηκαν με τη συγκρουση δυο προην δορυφορων του, αποτελουνται απο διαφορα παγωμενα συστατικα, κυριως αμμο και νερο. οι δακτυλιοι ειναι πραγματικα πελωριοι, απο τη μια ακρη στην αλλη η αποσταση ειναι ιση με τα 2/3 γης-σεληνης. ο κρονος κανει μια πληρη περιφορα σε 29 ετη. εχει 17 δορυφορους, ξεχωριζει ο Τιτανας, με μεγεθος ισο περιπου του Ερμη.

ΟΥΡΑΝΟΣ



Ο Ουρανος ειναι λιγο μικροτερος απο τον Ποσειδωνα που θα δουμε παρακατω. Το εντυπωσιακο εδω ειναι πως ο ουρανος εχει τον αξονα του ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ!! περιστρεφεται δλδ "απο νοτο προς βορρα" με γυρο απο οριζοντιο αξονα μεσα σε 16,7 ωρες. Η συσταση του ειναι επισης ιδια, με 85% υδρογονο και, 15% ηλιο και ενα 2,4 % υδρογονοανθρακες. η θερμοκρασια ειναι γυρω στους -215 στους πολους. Απο τον ουρανο και υστερα, ολους αυτους τους πλανητες (ουρανο, ποσειδωνα και πλουτωνα) ειναι πολυ σπανιο και δυσκολο να τους παρατηρησουμε ακομα και με πολυ καλο τηλεσκοπιο. ο Ουρανος εχει 31 δορυφορους και κανει μια πληρης περιφορα γυρω απο τον ηλιο σε 84 χρονια. οι δακτυλιοι του ειναι λιγοτερο εντυπωσιακοι

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ



Ο τελευταιος των γιγαντων, λιγο μεγαλυτερος απο τον Ουρανο και μικροτερος απο τον Κρονο, εχει κι αυτος την ιδια συσταση αεριων με τον Ουρανο. η κηλιδα στη μεση ειναι μια ατμοσφαιρικη καταιγιδα. οι δακτυλιοι του μικροι. η θερμοκρασια στους -173 βαθμους κελσιου. μια πληρης περιστροφη γυρω απο τον αξονα του γινεται μεσα σε μολις 16 ωρες.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ



Ο αινιγματικος πλανητης, εχει μεγεθος μολις τα 2/3 της σεληνης, και πολλοι δαφωνυν για το αν πρεπει να θεωρειται πλανητης ή οχι.

4 σχόλια:

  1. Αγαπημένο θέμα όμορφα παρουσιασμένο - θα ξανάρθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω πολυ, σχεδιαζω κι αλλες αναρτησεις με αστρονομια αν και ειναι λιγο ασχετες με το υπολοιπο μπλογκ :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα...και πιστευα πως θα τα βαρεθειτε κατι τετοια....λοιπον, εχω πολλα αν θελετε να πω απο αστρονομια, εχω διαασει παρα πολλα και ασχολουμαι πολυ, τηλεσκοπια, αστρονομικες βραδιες κι ετσι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή