Banner created with MyBannerMaker.com

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το Κειμενο Του Σοφου





Παραθετω εδω ενα πολυ ωραιο κειμενο της αντολικης φιλοσοφιας, κινεζικης για την ακριβεια, ενα κειμενο του κομφουκιου. ειναι βεβαια πολυ παλιο, αρχαιο κειμενο με πολλα στοιχεια του κινεζιου πολιτισμου κι εχει εναν ιδιαιτερο εκφραστικο τροπο, ελπιζω να ειναι κατανοητο. μας μιλα για την αυτογνωσια και πως να πετυχουμε την αυτο-ανακαλυψη και τον ελεγχο του εαυτου μας βημα- βημα:

Το Κειμενο του Σοφου

Φωτιζεις με την πεφωτισμενη αρετη σου, νοιωθεις στοργη κι ανανεωνεις τον λαο, (φτανεις και) σταματας στην εσχατη καλοσυνη. Ξερεις να σταματησεις (στην εσχατη καλοσυνη) και τοτε εχεις βεβαιοτητα, εχεις βεβαιοτητα και τοτε μπορεις να εισαι ηρεμος, εισαι ηρεμος και τοτε μπορεις να γαληνευεις πληρως, γαληνευεις πληρως και τοτε μπορεις να στοχαστεις, στοχαζεσαι και τοτε μπορειςνα το πετυχεις (να σταματησεις).
Τα πραγματα εχουν ριζα και κλαδια, οι υποθεσεις εχουν τελος και αρχη, αν ξερεις τι ερχεται πρωτο και τι μετα, εχεις πλησιασει στην Οδο.
Οι Παλαιοι θελοντας να φωτισουν την πεφωτισμενη αρετη σε ολο το βασιλειο, πρωτα διοικουσαν ορθως το κρατιδιο τους. Θελωντας να διοικισουν ορθως το κρατιδιο τους, πρωτα τακτοποιουσαν τον οικο τους. Θελοντας να τακτοποιησουν τον οικο τους, πρωτα καλλιεργουσαν τον εαυτο τους. Θελωντας να καλλιεργησουν τον εαυτο τους πρωτα αποκαθιστουσαν το μυαλο (απο περιφανεια, παθη, πειρασμους κτλ) τους. Θελοντας να αποκαταστησουν το μυαλο τους, πρωτα επιχειρουσαν να εχουν ειλικρινεις προθεσεις. Θελοντας να ειναι ειλικρινεις στις προθεσεις τους, πρωτα επεκτειναν ως το εσχατο την γνωση τους.
Επεκταση της γνωσης στο εσχατο ειναι η σε βαθος εξεταση των πραγματων. Τα πραγαματα εξεταζονται σε βαθος και τοτε η γνωση φτανει στο εσχατο. Η γνωση φτανει στο εσχατο και οι προθεσεις ειναι ειλικρινεις. Οι προθεσεις ειναι ειλικρινεις και τοτε το μυαλο αποκαθισταται. Το μυαλο αποκαθισταται και ο εαυτος μας καλλιεργειται. Ο εαυτος μας καλλιεργειται και τοτε ο οικος μας τακτοποιειται. Ο οικος μας τακτοποιειται και το κρατιδιο μπαινει σε ταξη. Το κρατιδι μπαινει σε ταξη και στο βασιλειο επικρατει ειρηνη.
Η καλλιεργεια του εαυτου ειναι η ριζα, αν η ριζα αφεθειστη τυχη της, τα κλαδια δεν εχουν ταξη. Οτι ειναι στιβαρο να θεωρειται αδυναμο, κι οτι ειναι αδυναμο να θεωρειται στιβαρο, αυτο ποτε δεν γινεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου