Banner created with MyBannerMaker.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σχεσεις ασφαλειας....



Δυστυχως στις μερες μας....χμμμ, βασικα ΠΑΝΤΑ υπαρχουν τετοιες. ειναι οι σχεσεις που κανουμε επειδη φοβομαστε, μη μεινουμε μονοι, ή επειδη αισθανομαστε μονοι, ειναι οι σχεσεις που πιστευουμε πως θα μας εξασφαλισουν μια καλη ζωη, ειναι οι σχεσεις οπου η αγαπη εχει σβησει ομως τι θα κανουμε αν χωρισουμε? τι θα γινει μετα? ποιος ξαναζει ερωτες-κλαματα-αγαπες-αγωνιες φτου κι απ'την αρχη?? δε βαριεσαι, κατι θα κανουμε θα φτιαξει, καλα να 'μαστε.

Μεγα λαθος! οταν δεν υπαρχει αγαπη, ή μαλλονοτιδηποτε λιγοτερο αγαπης, ειναι συμβιβασμος! συμφωνια! σιωπηλο συμβολαιο "καλυτερα να μη μεινω μονος"......πρεπει να μαθουμε να ξεχωριζουμε αν μας ενδιαφερει η ΣΧΕΣΗ ή ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!! μονο αν αγαπαμε τον αλλον ειναι αληθινο, αλλιως ειναι απλα κατι που πεθανε και φοβομαστε να πεταξουμε το πτωμα...μη ζειτε χωρις αγαπη, κριμα ειναι στη ζωη....

Το ονειρο μου και η αιωνιοτητα....



Κωνσταντινα σε ευχαριστω παρα πολυ απο τα βαθη της ψυχης μου που μου προκαλεσες τουτη τη σκεψη. αυτη η αναρτηση ειναι καθαρα εμπνευσμενη και μου δωσες την ιδεα να γραψω και να πω κατι που χρονια σκεφτομαι...η αφορμη απο την αναρτηση σου "αιωνιοτητα??" (http://ntontini.blogspot.com/  ) σε ευχαριστω ειλικρινα, αυτη η αναρτηση αφιερωμενη σε σενα....

Ναι καιρο ηθελα να το εκφρασω, ποσο αλαζονικο μου φενεται ομως, και ναι η αλαζονεια ειναι ενα αρνητικο μου που πολεμω χρονια να καταστρεψω κι ελπιζω πευχαινει, εσεις κρινετε ομως εμενα κι οχι εγω.

Αποσπασμα απο την αναρτηση της κωνσταντινας που με ενεπνευσε να γραψω:

Πόσες άραγε φορές,ο καθένας από εμάς ξεχωριστά έχει σκεφτεί πως θα ήταν να ζει για πάντα;Και στην πραγματικότητα μπορεί να μη το θέλουμε,όμως όλοι το έχουμε σκεφτεί.Να ζεις!!!
Να είσαι ο μεγαλύτερος και ο Σοφότερος από όλους.Οι άλλοι να σε συμβουλέυονται για κάθε τους πρόβλημα,και εσύ να τους δίνεις παραδείγματα για να τους βοηθήσεις και όχι να τους δίνεις έτοιμες τις απαντήσεις.



Ο θανατος λενε για ενα ισσορπημενο μυαλο δεν ειναι παρα μια ακομη περιπετεια. δεν με τρομαζει αυτος τοσο, ισως ακουγεται καπως υπεροπτικο, αλλα με μια αρκετα μεγαλη βεβαιωτητα λεω πως δεν τον φοβαμαι τοσο...εχω συμφιλιωθει καπως, τεσπα! Συγχωρεστε με για οποια αλαζονεια εκφραστει εκ μερους μου σ'αυτη την αναρτηση. εδω και 4 χρονια περιπου ειναι ενα απο τα μεγαλα μου ονειρα, να μαι καποτε ετσι, γερος γεματος σοφια, να συμβουλευω τους παντες, οσοι θελουν, να θυμιζω την αγαπη σε αυτους που κοντευουν να την ξεχασουν, να τους λυνω τα προβληματα, να τους βαζω εν αγνοια τους σε δοκιμασιες, αφηνοντς τους, παντα με τη μικρη μου βοηθεια, να βρουν μονοι τους τη λυση.


Ξερω, ξερω αλαζονικο το ονειρο να γινεις σοφος ε? λιγο βαρια κουβεντα....λιγο λογος βαρυς..."σοφος"...ναι θα ταν ωραιο, ναι ειν'ονειρο, μα δε θα ηθελα ποτε να βαλω τη σοφια πανω απ'την αγαπη...οχι, οχι αυτο δν θα το κανα....


Συγγνωμη και παλι. παντως ειναι αδυνατον να σαι σοφος, την σοφια δν την φτανει ο ανθρωπος, μονο την κυνηγα και τη γευεται που και που.....υπαρχει λοιπον μονο ο "εραστης" της σοφιας....φιλοσοφος...δν υπαρχουν σοφοι λοιπον, μονο φιλοσοφοι...


Αυτα, με συγχωρειτε κι ευχαριστω παρα πολυ!

1.13....



Τωρα που ξεκινω να γραφω ειναι 1.13 το βραδυ...μετα απο πολυ διαβασμα...λιγη μουσικουλα...να συζητω με ενα παιδι του φυσικου για το αν υπαρχει θεος ή οχι (αιωωωωωνιο θεμα ρε πο*στηηηηη μου, ποτε θα ληξει αυτη η συζητηση??? σιχαθηκα)...ερωτευμενος (παντα αχαχαχ)...βγηκα και λιγο μπαλκονι, τι ψοφοκρυο γ@μ*το, αλλα και τι αστρα ρε φιλε...τι ουρανος ειναι αυτος!!! μια αισθηση ομορφη, ενα καλο προαισθημα, τοσο ομορφα νιωθω, που οπως βλεπετε ετσι στο ασχετο σας γραφω απλα για να τυπωσω τη στιγμη. κι εχω κι αλλο διαβασμα, κι αλλες σκεψεις, κι αλλες αποφασεις, κι αλλα εμποδια....μα σα να αλλαζει ο κοσμος τωρα, σαν ενα γλυκο αερακι να αλλαζει τα αρωστημενα μυαλα του κοσμου τουτου και να βαζει λιγο μελι, λιγο ροδι, λιγη γλυκυτητα...τι παραξενη αισθηση...γλυκια.."ολα θα πανε καλα" με καθησυχαζει, σα να με χτυπα φιλικαα στον ωμο, αυτη η φωνη που εχουμε ολοι μεσα μας, μια διαισθηση, αυτο το κατι που καταλαβαινεις διαφορα και αντιλαμβανεσαι διχως τη λογικη σου..αυτος ο σοφος ψυθιρος παντα στης ψυχης τα βαθη...ουτε εγω καταλαβα γιατι σας γραφω, τι σας γραφω....α και που'στε! 1.33 τωρα...μεχρι να βρω φωτο να βαλω οπως παντα...θα παει κι αλλο, κατστε...εκανα κοπυ-πειστ το url, παω πανω, δυο enter, τερμα πανω και τη βαζω....αααααααα (της ευχαριστησης) σας αρεσει??? πωω...με εκφραζει τωρα ναι...α 1.39 τωρα πια..γεια σας...

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σα να μουν αλλος κι οχι εγω.....





πω νοημα....


Εδώ στου δρόμου τα μισά
έφτασε η ώρα να το πω
άλλα είναι εκείνα που αγαπώ
γι' αλλού γι' αλλού ξεκίνησα.

Στ' αληθινά στα ψεύτικα
το λέω και τ' ομολογώ.
Σαν να 'μουν άλλος κι όχι εγώ
μες στη ζωή πορεύτηκα.

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά,
πάντα πάντα θα 'ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ερως....



Πολυ απροβλεπτος ο τυπος.....το αγγελακι πρωταθλητης τοξοβολιας bejjing 2008....καλα τα λεγανε οι αρχαιοι "μιση μερα ευτυχισμενο, μιση δυστυχισμενο και παντα ανικανοποιητο"....τελικα ηταν μαγκες στις προσωποποιησεις....ε-ρωμη-->αυτος που αγαπα τη ρωμη, το ρωμαλαιο σωμα , δλδ ερωτας ηταν ο ποθος για καποιο ωραιο σωμα...σαρκικη ελξις...αυτα απο φιλολογικης αποψεως χαχα. δν ξερω εγω τον ερωτα τον εχω πολυ ψηλα...παντος σε παιδευει ο αλητης, αλλα ετσι ειναι αυτα.....ωραια ας πουμε και το κλασσικο με γαλλικη προφορα "αααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ εγωτααας!!!"

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Λενε...



Λενε πως η γνωση ειναι κατι επικτητο...και αμα το παρεις ποτε δεν χανεται, ολα μπορει, λενε, να σου τα παρουν τη γνωση ομως ποτε....τοτε γιατι συνεχως να χανουμε τη γνωση της αγαπης? γιατι ξεχνας πως σ'αγαπω? γιατι κι εγω ξεχνω? γιατι συνεχως θελουμε τη γνωση αυτη να αποκτησουμε και τοσο ευκολα και παλι να την χασουμε??? :((((((((

Λογικη



ΜΗΗΗΗΗ, μη φευγετε αμεσως! ναι ξερω, ξερω δεν ειναι απλο θεμα και σιγουρα βαριεστε να διαβασετε κατι ετσι...πιο...εχμ...πιο....πιο....καταλαβατε μωρε!...πιο...πιο επιστημονικο! (να το! με ηρθε η λεξη!)...απλα θα εκφρασω μερικες σκεψεις, απλα και κατανοητα...ευελπιστω! χμμ ισως βγει και λιγο μεγαλο..τεσπα, αν ακομα δεν πειστηκατε διαβαστε λιγο κι αν βαριεστε οκ, δε σας περνουε το κεφαλιι!

Λογικη λοιπον. προσφατα διαβασα για 7η (νομιζω?) φορα το LOGICOMIX του Α.Δοξιαδη...(οσοι δεν το εχετε διαβασει χανετε!)...ειναι κομιξ και μικρο καπως, βασικα ευαναγνωστο και με ροη, και μου πηρε μονο 2 ωριτσες. διαβαζα τα χριστουγεννα "τα ορια της λογικης"( δν το εχω μπροστα μου να σας πω συγγραφεα)...και βεβαια η ισοβια μεχρι στιγμης ενασχοληση με τα μαθηματικα και τα ανωτερα μαθηματικα με εφερε λοιπον να κανω αρκετες σκεψεις...για τη λογικη.

Για να πω τη μαυρη (για καποιους, μα ισως...χμμ...ισως οχι για μενα!) αληθεια, την εχω μεν σε μεγαλη εκτιμηση τη κυρια (τη λογικη παντα :P ), μα δεν θα ελεγα πως ειμαι αυστηρα λογικος, αν και ενα κολληματακι με τα μαθηματικα το'χω. μ'αρεσουν τα συναισθηματα, ω ναι μ'αρεσουν! θελω να κανω τρελες που και που, για μενα η λογικη χρησιμευει μονο στο να σκεφτομαι ορθα και να κρινω ορθα...δεν οριζει τη ζωη μου. παντως ειμαι λογικος ανθρωπος :P . ναι πιστευω σε αγαπη, θεο και μπλα μπλα...αλλα το ποσο αυτα αντιβαινουν στη λογικη...χμμ κρατω επιφυλαξεις..."δεν μπερδευω το μυαλο με την καρδια"-αινσταιν-...αυτη ειναι μια πανσοφη κουβεντα που με εχει βοηθησει παρα πολυ στη ζωη μου και στην ορθη χρηση της σκεψης μου.


       Λογικη. λοιπον ο αριστοτελης ορισε "λογικη ειναι νεα και αναγκαια γνωση". πουου "o ανθρωπος ειναι θνητος", "ο σωκρατης ειναι ανθρωπος"----> αρα "ο σωκρατης εινα θνητος", μια ΝΕΑ γνωση και ΑΝΑΓΚΑΙΑ, καθως το αποτελεσμα/συμπερασμα ειναι αναποφεκτο! βουαλα! μαγκας ο αριστοτελης! σωστος κι ωραιος!
       Λογικη εξηγηση ας πουμε, νομιζω, εγω, ειναι μια σειρα προτασεων που συνδεονται με συνεπεια, δλδ απο τη μια λογικως αναγκαστικα προκειπτει η επομενη κι ετσι δομειται ενα λογικο συμπερασμα. δεν θα εξηγησω εδω επαγωγες κτλ δεν θα ασχοληθουμε με μαθηματικα...
       Η λογικη ειναι σιγουρα το απολυτο συλογιστικο εργαλειο, ειναι κατα τη γνωμη μου και το πιο ασφαλες, δεν μπορεις με την λογικη να ανακαλυψεις κατι που να μην ισχυει, οτι βρεις, αν το βρεις, σιγουρα θα ειναι αληθεια, με τη λογικη. ειναι λοιπον ενα αυστηρως δομημενο συστημα συλλογισμου οπου εισαι σιγουρος πως αμα βρεις κατι θα ισχυει, ομως δεν ξερεις αμα μπορεις να βρεις κατι που ισχυει! δλδ ειναι σιγουρο πως κατι που θα βρεις θα ειναι αληθεια, ομως δεν ξερεις αμα θα βρεις μια αληθεια! δεν μπορουν να αποκαλυφθουν ολες οι αληθειες με τη λογικη, καποια πραγματα δεν μπορεις να τα βρεις, αλλα οσα βρεις απο αυτα που γινεται, θα ειναι αληθεια. με λιγα λογια γιατι σας επρηξα η λογικη δε λεει ποτε ψεματα, αλλα δεν ειναι ολες οι αληθειες αποδειξημες με λογικη!
     Οπως αποδειχτηκε και απο τον μεγα μαθηματικο γκεντελ στη θεωρια της μη πληροτητας, δεν ειναι ολες οι αληθειες αποδειξιμες, δλδ υπαρχουν αληθειες, που ισχυουν, που υφιστανται αλλα δεν μπορει να τις βρει η λογικη, αυτο το εργαλειο που ονομαζουμε λογικη. ετσι δεν ξερουμε αν υπαρχει αποδειξη για κατι που ισως να ισχυει....π.χ η εικασια του γκολντμαχ ειναι ενα τετοιο περιεργο προβλημα (Κάθε άρτιος θετικός ακέραιος μεγαλύτερος του 2 μπορεί να γραφεί ως άθροισμα δύο πρώτων αριθμών)
    Ας μην ξεχναμε πως η λογικη ειναι εργο ανθρωπινο, ειναι ανθρωπινο, αρα ατελης, αρα ελλειπες, ειναι, ναι, ειναι το μονο που εχουμε αλλα ειναι ελλατωματικο ως προς καποια σημεια, οπως η αναποδειξιμοτητα των αξιωματων, ή τα πολλα παραδοξα που εχουν προκυψει οπως το παραδοξο της θεωριας των συνολων, το παραδοξο του ψευτη και αλλα πολλα....η λογικη ειναι οπλο, ειναι φαρμακο, αλλα δεν ειναι η βασιλικη οδος.

Βlogging...Blogging...Blogging!!!



Xμμμναιι....η αληθεια ειναι ξεκοβω για λιγα λεπτα απο διαβασμα γιατι σημερα ηθελα να σας κανω μια αναρτηση πανω σε κατι που με απασχολησε αρκετα (πιθανος να ειναι η επομενη απ'αυτη την αναρτηση χαχ)...αλλα τωρα μου ηρθε να πω αυτο, γιατι....ε..ετσι μου ηρθε!!:P

Λεποοοοον...μπλογκινγ που λεγει και ο τιτλος...τελικα το μπλογκινγ με αρεκε!  ναι ειναι πολυ καλο....μπορει να μη μιλας συνεχεια με καποιον μα βλεπεις τις σκεψεις του, αυτα που θελει να φωναξει, αυτα που στη ριαλ λαιφ θα βαριοταν να συζητησει γιατι ασφαλως προτιμα να κανει κατι πιο διασκεδαστικο/ξεκουραστο απο το να λυνει τα υπαρξιακα και τις αμπελοφιλοσοφικες του σκεψεις με τους κολλητους του! ναι τελικα το μπλογκ ειναι μια καλη εφευρεση...γραφω αυτα που θελω αλλα κυριως διαβαζω, αυτο μ'αρεσει πιο πολυ, να διαβαζω αλλα μπλογκ, αλλες σκεψεις, αυτη ειναι η μαγεια, ειναι ποσοι ανθρωποι που ο καθενας γνωριζει τα μπλογκ των αλλων, σαν παρεα δειτε το, κι ο καθενας αναρτει μεν αυτα που θελει μα διαβαζει και των αλλων, αυτο ειναι ριαλ μπλογκινγ, με διαβασμα, κι ετσι βλεπεις αποψεις, μοιαζει με συζητηση που περιεχει ενα μπουφε ιδεων, παιδια που γραφουν και διαβαζεις, διαβαζεις για να δεις αυτο που ειδαν και δεν ειδες....κι αυτοι αντιστοιχα ψαχνουν αυτο που δεν ειδαν και ειδες εσυ!...ναι λοιπον, μπλογκινγ, μπλογκινγ, μπλογκινγ!!! γουσταρω....;)

Ζεις ή υπαρχεις???



Ιδου το ερωτημα! Ζειτε ή υπαρχετε? γιατι και οι πετρες υπαρχουν και τα βουνα και η θαλασσα, μα δε ζουν! καντε αυτη την ερωτηση συχνα στον εαυτο σας, μηπως απλα υπαρχετε και δε ζειτε τη ζωη, δε χαιρεστε, δεν αποκτατε εμπειριες, δεν εχετε επιτυχιες κι αποτυχιες, ερωτες μεγαλους, πονους και βασανα? μηπως απλα ακολουθειτε το ρευμα, κι οπου παει, παει, και η ζωη περναει? η υπαρξη παιρνει νοημα μεσω της ζωης....just think of

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ποθεις ο,τι δεν εχεις....



Απλα, απλα, απλα, παναπλα, αηδιαστηκως απλα πραγματακια......αν ειχατε γυμνασμενο σωμα, θα ποθουσατε να εχετε γυμνασμενο σωμα? πως ναι, αφου ηδη το εχετε? η μονη πιθανοτητα ειναι να το ποθειτε επειδη το θελετε και για το μελλον....ομως αν δεν ειχατε ισως να το ποθουσατε, δλδ μονο αμα δεν το ειχατε θα το ποθουσατε. αρα ποθουμε οτι δεν εχουμε, η ψευδαισθηση του να το θεωρουμε δεδομενο βεβαια μας κανει να ξεχναμε πως πρεπει να το ποθουμε και για το μελλον, γτ αν το χασουμε, οπως ειδαμε και παραπανω, θα το ποθουμε παλι. οπως στο παζλ, μας ενδιαφερουν τα κομματια που δεν εχουμε βρει ακομα και δεν τα εχουμε και αδιαφορουμε για αυτα που ηδη φτιαξαμε, δν μας τραβουν τη προσοχη πια, ομως τα θεμε για το μελλον....just think of....

Τοτε θα πολεμησουμε στη σκια...



Καταρχας να αναφερω ξανα πως λογω διαβασματος δεν θα μπορω να κανω συχνα αναρτησεις αυτη τη περιοδο, βρισκω λοιπον το χρονο να σας μιλησω για κατι που θεωρω σημαντικο και με εκαιγε εδω και μερες...να σας προκαλεσω αυτη τη σκεψη...


"Τα βελη μας θα κρυψουν τον ηλιο" ειπε ο περσης αξιοματουχος, με υφος απειλιτικο, να τονισει πως "δεν εχεις καμια ελπιδα", να δειξει τη δυναμη του...
"Τοτε θα πολεμησουμε στη σκια.." απαντησε αδιαφορα ο σπαρτιατης...

Ετσι πρεπει να απαντας στις απειλες? ακομα κι αν κρεμεται η επιβιωση σου? τι ειναι ανωτερο? η επιβιωση με τον οποιοδηποτε τροπο ή πιστη στην αρετη και την ελευθερια? τι ειναι πιο σημαντικο για μας? να γυρισουμε σπιτι μας με υποταγη ή ελευθεροι κι ας μας στοιχησει? μηπως ο φοβος να μην τη χασουμε και η τοση αγαπη μας για τη ζωη μας μας κανει να τη χασουμε μετα για παντα??? οποιος αγαπα τοσο πολυ τη ζωη του για να την θυσιασει, μηπως μετα θα την εχει χασει για παντα? θα ειμαστε λοιπον συμφιλιωμενοι με την ιδεα του θανατου? με την ιδεα της αρετης της ανδρειας? θα ειμαστε ετοιμοι για αυτοθυσια? θα διναμε τη τελευταια πνοη μας για αυτους που αγαπαμε???....

αυτο βεβαια ισχυει εφοσον εμεις εχουμε το δικιο κι οχι αυτος που απειλει...θα σκεφτουμε με τη λογικη ή με την ανωτερη λογικη λοιπον? αυτοθυσια ή οχι? να θυμαστε πως οι σπαρτιατες πηγαν οχι για να παρουν ζωες ή να επιδειξουν δυναμη, πηγαν ενω ηξεραν στα σιγουρα πως θα πεθανουν...αυτη ηταν η ανδρεια τους, πηγαν να πεθανουν για αυτο που αγαπουσαν, γιατι η αγαπη τους ξεπερνουσε το καθηκον τους...

just think of....just think of......just think of......

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Bιβλιοθηκη, μια πονεμενη ιστορια......



Τα περισσοτερα απο τα σπιτια που επισκεπτομαι και βασικα που εχω γενικα στη ζωη μου επισκεφτει δεν εχουν ουτε ιχνος υπαρξης αυτης ζεστης γωνιας. και αντε οι ανεργοι, αντε οι νιοπαντροι, αντε οι εργατες και οι μηχανικοι, αλλα και οι φιλολογοι? και οι φυσικοι? και οι γιατροι? και οι μαθηματικοι? (στη τυχη τα λεω, απλα τονιζω επαγγελματα δηθεν "μορφωμενα") και οι δασκαλοι? και οι "γαλλικα και πιανο" τυποι? ουτε για τη μοστρα δλδ??? ουτε ΕΝΑ ΡΑΦΑΚΙ, τονιζω κι επαναλαμβανω για τους ερωτευμενους, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΡΑΦΑΚΙ????? ουτε ενα γ@μ*μενο βιβλιο ρε κολλητε?? τι σκ@τα πτυχια εχεις ρε??? με ολη τη βαθιαααααα ειλικρινεια, 3 ηταν τα σπιτια μεχρι σημερα που υπηρχε βιβλιοθηκη, απο ολα οσα εχω επισκεφτει. και το ωραιο ειναι οτι στο παιζουν και "κουλτουρα" και πανεπιστημονες επι παντος επιστητου και αποψη για ολα! ουτε ενα βιβλιο μεσα στα σπιτια, ουτε ενα, μονο τα σχολικα του παιδιου, αν υπαρχει παιδι.

 Μακαρι ολοι μας να ειχαμε μια βιβλιοθηκη. ναι η ζωη δεν ειναι μονο τα βιβλια, αλλα ειναι ωραιο να διαβαζεις που και που, εστω λιγο. εγω σας το προτεινω παντως σε ολους σας, διαβαστε, να εχετε κατι να σας δινει τροφη να σκεφτεστε, με βιβλια που σας αρεσουν αυτα που θελετε, ασχολειθειτε με το διαβασμα αξιζει. φυσικα σημασια εχει το διαβασμα, οχι η βιβλιοθηκη, διαβαστε και ας μην τα εχετε μετα, διαβαστε κυριως αυτο αξιζει παν'απ'ολα, χεστε τη βιβλιοθηκη, διαβαστε κατι που γουσταρετε, θα σας αρεσει....αλλα διαβαστε, εγω ανεφερα τη βιβλιοθηκη ως ενδειξη του οτι μαλλον οι περισσοτεροι δεν διαβαζουν...just think of

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Και κατι για τη τεχνη....




Χμμμ αν και ηδη μου ειπαν πως κανω πολλες αναρτησεις, ναι μου το παν αρκετοι...ε οκ, παρτε το πως ειναι αρχη και εχω πολλα να εκφρασω, να πω, να τονισω....χμμμ τωρα λογω περιοδου, δε θα αναρτω πολυ συχνα οποτε θα εχετε χρονο να διαβασετε οτι θελετε, γιατι μαλλον το μπλογκ θα μεινει "στασιμο" για ενα διαστημα....α, ναι! ο τιτλος της αναρτησης, σωστα, χμμμμναι σκεφτηκα να προσθεσω μια κατηγορια για τεχνη, οπου βασικα σε λιγες γραμμες θα κανω προσωπικα σχολια για καποιο πινακα μιας και εχω ασχοληθει με το θεμα, οποτε θα σας επισημανω πραγματα που πιθανον ουτε που σκεφτηκατε αλλα κι εσεις με σχολια θα μου επισημανετε δικα σας....δε φανταζεστε ποσα διδαγματα μπορειτε να παρετε απο το να σχολιαζουμε πινακες, και ποσο ενεργοποιει τη σκεψη...αυτα, σορρυ για τη μεγαλη αναρτηση. αααουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ!!

H αγαπη, το πιο απλο και δυσκολο πραγμα...



Η αγαπη ειναι το πιο απλο, το πιο ομορφο, το πιο υπεροχο, το πιο ταπεινο μα και συναμα και το πιο δυσκολο, το πιο τρομακτικο, το μανιωδες και ισχυρο πραγμα....

Ποσο απλα αγαπας, μα ποσο δυσκολα αγαπας αληθινα, ποσο απλο να το λες και ποσο δυκολο τα χερια σου να συμφωνουν με τα λογια σου, ποσο ταπεινη ειναι η αγαπη και ποση μανια εχει, ποσο ιχρυσρη γινεται οταν καποιος πα'να την πολεμησει, ποσο ομορφη ειναι και ποσο σε ποναει, ποσο ανωτερη ειναι και ποσο υποτιμημενη την εχουμε στις ζωες μας. ειναι ντροπη, ειν'αδυναμια να λες πως πιστευεις στην αγαπη....

Εισαι ανθρωπος....



Ενω ολοι οι πλουσιοι και οι βασιλεις ειχαν κολακες, ο φιλιππος ο Β', αντιθετα προσπαθουσε να καταπολεμησει την αλαζονεια για την οποια ηταν σιγουρος πως θα τον κυριευε κατα τη βασιλεια του, ετσι ανεθεσε σε δυο υπηρετες του, ο ενς καθε πρωι του ελεγε "εισαι ανθρωπος" για να τον προσγειωνει κι ο αλλος τη νυχτα πριν κοιμηθει τον ρωτουσε ποσο ωφελησε σημερα το λαο του και τι καλο εκανε για τους υπηκοους του, αν δεν ειχε καμια απαντηση καταλαβαινε πως η ημερα του ητανε χαμενη....

μακαρι να εφαρμοζαμε κι εμεις κατι παρομοιο....just think of....

Φιλοσοφοι υπο δοκιμασια...


Στην εικονα^ : ο πλατων και ο αριστοτελης μπαινουν στη σχολη, ο πλατων δειχνει πανω με το χερι του, στον ουρανο, πιστος στη φιλοσοφια και την ανωτερα σκεψη, ο αριστοτελης δειχνει κατω, στη γη, στη λογικη και τις θετικες επιστημες.


Η περιφημη Πλατωνικη Σχολη ηταν το πρωτο πανεπιστημιο που υπηρξε ποτε. η φιλοσοφια του δεν ηταν βγαλει ανθρωπους ειδικευμενους σε τομεις, μα "σοφους", δλδ ανθρωπους καλλιεργημενους σε ολες τις σφαιρες της γνωσης. ακομα και σ'αυτο οι αρχαιοι φιλοσοφοι ηταν πιο μπροστα, επιδιωκαν τη σοφια μεσω της παιδειας κι οχι την επαγγελματικη αποκατσταση.

Αναφερεται πως οι σπουδαστες επι πολλα χρονια διδασκονταν ολη την γνωση που υπηρχε και παραλληλα ανακαλπταν νεα. ομως λεει πως υποβαλλοντας σε υπερανθρωπες δοκιμασιες που την δυσκολια τους ουτε φανταζεται κανεις. αυτες οι δοκιμασιες (για τις οποιες κανω και αυτη την αναρτηση) ηταν στην ουσια συζητησεις, συζητησεις για τα δυσκολοτερα θεματα ανα μεσα στους εξυπνοτερους ανθρωπους, καταλαβαινετε πως εμεις δεν θα αντεχαμε λεπτο. επρεπε να απαντησουν σε δυσκολα ερωτηματα και πιθανον να διαρκουσαν μερες. εμεις εχουμε εξεταστικη, αυτοι προσπαθουσαν να μας πουν πιο ειναι το καλο και ππιο το κακο, τι ειναι η αρετη, τη ειναι η δικαιοσυνη, η ευσπλαχνια, η ανδρεια, η σοφια....just think of...

Oι εαυτοι μου πανε κι ερχονται...



Και εκει που θυμηθηκα ορισμενες αναμνησεις ξεχασα το παρον. σα να ταυτιστηκα εντελως με τον παλιο μου εαυτο, με τη ψυχολογια του, σα να τα εχασα ολα. σα να ζουσα εκει. δε μου χει ξανατυχει αυτη η ψευδαισθηση, νομιζα πως τρελαθηκα...

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Οι θησαυροι ητανε παντοτε κρυμενοι....



Οι αληθινοι θησαυροι ειναι παντοτε κρυμμενοι...στα πιο απιθανα σημεια! Οχι, οχι απαραιτητα στην αποκρυμνη κορυφη ενος ψηλου βουνου ή στα βαθη μιας φουρτουνιασμενης θαλασσας, τα απιθανα σημεια δεν ειναι οι ακρες τους κοσμου! μπορει να ειναι διπλα μας, στο σπιτι μας, οπουδηποτε...αυτο που πρεπει να ξερουμε ειναι πως ειναι πολυ καλα κρυμενοι, ετσι θα ξερουμε πως αυτα που βρηκαμε με ευκολια, δεν ειναι μαλλον οι θησαυροι...ακομα κι εγω τωρα δα που αποφασισα να γραψω γιαυτους στην αναρτηση αυτη δ ξερω πως να σας συμβουλεψω για τους θησαυρους...χμμ...δεν ειναι και θεμα ευκολο...να θυμαστε οτι ειναι κρυμμενοι, καλα κρυμμενοι...just think of...

O Σοφος, ο Παντογνωστης και ο Πανεξυπνος...



Ο παντωγνωστης τα γνωριζει ολα και νομιζει πως τα γνωριζει.

Ο πανεξυπνος τα καταλαβαινει και τα καταφερνει ολα και νομιζει πως μπορει να τα καταλαβει και να τα καταφερει ολα.

Ο σοφος δεν τα καταλαβαινει, ουτε τα ξερει ολα, ουτε μπορει να τα καταφερει ολα, ομως τα οσα ξερει τα γνωριζει σε πολυυυυυ μεγαλο βαθος, ξεχωριζει στα πραγματα το σημαντικο και την ουσια, και ξερει πολυ καλα τι γνωριζει και τι οχι και πως δεν μπορει να τα καταφερει ολα, να τα καταλαβει ολα, να τα γνωριζει ολα....

just think of....

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μεγαλος σημαινει....



Μεγαλος σημαινει να εισαι σοβαρος, να μην γελας με καθε βλακεια που ακους, να διατηρεις την ψυχραιμια σου, να εισαι συνεπης στα ραντεβου σου και στο προγραμμα σου, στη δουλεια σου. να εισαι τυπικος. να φορας γραβατα, παντελονι με τσακιση, να ασχολεισαι με πολιτικη, να βγαζεις χρηματα, να πινεις ουισκι jack daniel's, να καπνιζεις, να βλεπεις ειδησεις και να διαβαζεις εφημεριδα, μα παν'απ'ολα σοβαροτητα, μην ξεχνιομαστε. να εισαι σωστος, να μην υπερβαινεις τα μετρα. να πετυχεις στη δουλεια σου, να αναιβεις κοινωνικα. να επενδυσεις σε καποια πραγματα και να τα καταφερεις.

Ποια ηταν η πρωτη λεξη της αναρτησης??? "μεγαλος"??? α οχι, οχι, αυτο που πριγραφω μοιαζει ισα ισα με πολυυυυ μικρο. μικρος επρεπε να βαλω! ναι! χμμμ...μμμμναι και το "μ@λακ*ς" ταιριαζει....αλλα ξεκινησα με το μεγαλος, ας πω τι σημαινει μεγαλος λοιπον...:

Μεγαλος σημαινει να εισαι σοβαρος οταν πρεπει, οταν το απαιτουν οι περιστασεις, να εισαι σοφος, απο τις εμπιρειες και γλυκος με τους ανθρωπους, να εχεις ευγενικα συναισθηματα, να πιστευεις στην αγαπη, να εισαι δικαιος, να εισαι ανδρειος οταν χρειαζεται. να εχεις χιουμορ, να μπορεις να διακομωδεις τα παντα και να γελας με ολα, να ελαφρηνεις το κλιμα στη κουβεντα και να μεταδιδεις λιγη απ'΄τη σοφια σου. ο μεγαλος πρεπει να 'χει μια ζεστη καρδια!!! να μπορεις να κουβεντιαζεις, να τη φιλοσοφεις τη ζωη, να λες δε πειραζει, να συνεχιζεις, να εχεις εμπιριες και να εισαι ευτυχης! να 'σαι μεγαλοψυχος, ανιδιοτελης και να μη σε νοιαζει η αυτοθυσια, να ξερεις ν'αγαπας!!! να ξερεις ν'αγαπας!!! τοτε μονο εισαι αληθινα μεγαλος....ετσι ειναι οι αλιθινοι μεγαλοι...αυτο ειναι μεγαλος...ο ανθρωπος παιρνει το μεγεθος της καρδιας του...just think of...

"Ωωωωωωωωω" "Ααααααα"





Γινε γιατρος ή δικηγορος, σπουδασε και παρε πτυχια, ρουφα τα πτυχια απο δω κι απο κει κι απεκτεισε 1671593265095897501875870 προσοντα!!! βγαλε χρημα και παρε εξουσια, ναι, ναι χρημα και εξουσια, εξουσια και χρημα. γινε γιατρος για να το λεμε εμεις οι γονεις σου στους αλλους και να λενε "ωωωωωω" "αααααα"....γινε δικηγορος, να το λεμε και να μας θαυμαζουν!! φτασε ψηλα! και πιο ψηλα, να πενευτουμε λιγο ακομα! μας κανεις περιφανους παιδι μου! παρε χρημα, χωρις χρημα τιποτα δεν γινεται! αν δεν εξουσιασεις θα σε εξουσιασουν, παρε την εξουσια, γινε αφεντικο! βγες εξω και ξεσκισ'τους, δειξ'τους τι εστι βερικοκο! φα'τους ολους! να δουν βοσκο μπαλαρινα! να σε σεβονται και να το σκεφτονται πολυ σοβαρα πριν τα βαλουν ή διαφωνισουν μαζι σου! ξεσκισ'τους, διαλυσε τους, παρε τα ολα, ολα! μονο εσυ! μονο τον εαυτο σου! γυναικα? αγαπη? τι ειναι αυτα? παρε αυτην, ομορφη ειναι η κοπελια γλεντα και παρατα την! στο στοχο σου εσυ!!!! τον εαυτον σου! πρεπει να κατακτησεις τον κοσμο! ω ναι! γιαυτο γεννηθηκες, να τους φας ολους και να μεινεις μονο εσυ! μονο εσυ καμαρι μου! μπραβο παιδι μου μπραβο!!!

Πολλοι εχουν σχεδια για μας...βασικα, ΟΛΟΙ εχουν σχεδια για μας...εμεις εχουμε τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ???? πρεπει να παμε εκει που θελαμε, να κανουμε αυτο που θελουμε εμεις να κανουμε, κι αν καποιοι απογοητευτουν, να ξερετε πως χαλαμε εκεινων τα ονειρα για μας, οχι τα δικα μας για μας! και ποιος αλλος γνωριζει καλυτερα τι μας δινει ευτυχια περισσοτερο απο μας??? ας μην επηρεαζομαστε, ας μην επηρεαζομαστε....να εχουμε το δικο μας σχεδιο. ασχετα αν θα εχουμε ανεση ή οχι, αν θα φτασουμε ψηλα ή οχι, καταλαβετε πως ειναι σημαντικο επειδη ειναι δικο μας, και μονο εμεις θα το κανουμε, κανενας δν θα κανει το ιδιο με μας, καθε σας πραξη ειναι μοναδικη. γινετε αυτο που θα σας δωσει ευτυχια....."θα παω κι ας μου βγει και σε κακο" που λεει κι ο παπαζογλου!! και κατι ακομα, η αγαπη ειναι το πιο σημαντικο, ισχυρο, τρομερο, μυστηριωδες και υπεροχο πραγμα που υπαρχει....μην βαζετε τιποτε πανω απο αυτην...just think of...

Σοφα Λογια...



Εγκαινιαζω αυτη τη νεα κατηγορια με σκοπο να μαθουμε αυτα που δεν ξερουμε, να προβληματιστουμε, να ζοριστουμε κι αλλο σαν τον λυκο...αυτη η κατηγορια θα εχει ΜΟΝΟ αποφθεγματα, οποτε θα πατατε σ'αυτη τη κατηγορια και θα βλεπετε μια συλλογη (οταν προστεθουν κι αλλα, κι αλλα) απο αποφθεγματα και μονο!!

Σημειωση: σ'αυτη την κατηγορια θα δημοσιευω ΜΟΟΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ. Αν και τα αποφθεγματα υπαγονται στη φιλοσοφια, αυτη η κατηγορια θα ειναι ξεχωριστη και θα εχει μονο ρητα, οποτε μολις πατατε εκει θα βλεπετε αναρτησεις μονο με αποφθεγματα που θα συνιστουν μια συλλογη στην ουσια οταν γινουν πολλες. η αλλη κατηγορια, της φιλοσοφιας, περιεχει κειμενα που ασχολουνται με καθαρα φιλοσοφικους προβληματισμους. μπορειτε να κανετε σχολια για καποιο αποφθεγμα, οτι θελετε. επισης αν θελετε μπορειτε σε μορφη σχολιων να προσθετετε δικα σας ωστε η δουλεια να ειναι πιο συλλογικη, αλλωστε αυτος ο σκοπος, να σκεπτομαστε και να προβληματιζομαστε....προσθεστε λοιπον, προσθεστε! κανενα προβλημα!!

για αρχη μονο μερικα που μου ερχονται τωρα, ετσι για το ανοιγμα:

"παντου υπαρχει ομορφια, μα δεν τη βλεπει ο καθενας"-κομφουκιος-

"σπουδαιοτερο απ'ολα η ευτυχια"-αριστοτελης-

"καλοσυνη εστι ανωτερα δικαιοσυνης"

"οπου υπαρχει αγαπη, δεν υπαρχει επιβολη"-αινσταιν-

"τα χερια σου να συμφωνουν μ'αυτα που λες"-σωκρατης-

"πως ανταποδιδεις την αδικια με αδικια, αφου παλι αδικεις διχως να κανεις πραξη καποιας δικαιοσυνης, ενω σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να αδικεις??"-σωκρατης, πλατωνος "κριτων"-

O λυκος στον αθλο...



Χμμ..χμμμ...φενεται πως πηγε καλα για πρωτη εβδομαδα (και κατι)....τελικα μου ερχονται ευκολα οι σκεψεις κι ολα αυτα που θελω να πω, που θελω να αναγκασω και τους αλλους να μπουν στον κοπο να σκεφτουν, ετσι αυθαιρετα, που σκεφτηκα καποιες στιγμες στη ζωη μου και ηθελα και αλλοι να τα σκεφτουν, να προβληματιστουν...θυμηθειτε "οποιος δεν προβληματιζεται καταντα προβληματικος"!!! αρα ο λυκος συνεχιζει την παλη του, συνεχιζει να δαγκωνει, συνεχιζει να αναγκαζει, συνεχιζει να δινει σκεψεις, γιατι πρεπει να σκεφτομαστε!!! σαν το λυκο κι εμεις!! θα σκεφτουμε ολοι μαζι και θα προβληματιστουμε, θα πιεσουμε τα θεματα λιγο παραπανω, να κανει ο λυκος ενα αλμα πιο κοντα στην ομορφη μα συναμα τρομερη αβυσσο της αληθειας....τον λυκο θα συνεχισουμε να μιμουμαστε...κι ο λυκος θα συνεχισει.....χμμ σκεφτομαι να προσθεσω μια κατηγορια με "σοφα λογια" δηλαδη αποφθεγματα, θα αναρτω απο οσα εχω εγω σε ενα τετραδιο που τα συλλεγω οσα μ'αρεσουν κι εσεις με σχολια θα προσθετετε δικα σας ή σκεψεις πανω σε αυτα ή σχολια κτλ...ααουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ!!!!!!!!!!!!!!!

Μην περιμενεις...



Μην περιμενεις να ζησεις....μην περιμενεις. ''ΕΓΩ????????" θα πειτε (σκεφτειτε) οι περισσοτεροι...ναι, ολοι μας!

Αχ ποτε θα τελειωσει το δημοτικο!!!... αχ ποτε θα τελειωσει και αυτο το γυμνασιο εχω βαρεθει τη ζωη μου!! δυο χρονακια ακομα, δυο χρονακια κι ολα θα ναι τελεια....ουφφφφ ποτε θα τελειωσει το λυκειο να φυγω απο δω μεσα!!! να γινω φοιτητης...να ΖΗΣΩ κι εγω..ποτε!?....αντε να δουμε ποτε θα τα περασω και αυτα τα μαθηματα να παρω πτυχιο να σηκωθω να φυγω!!!...αντε τωρα να βρουμε δουλεια, μακαρι να βρω να τελειωουμε!! μολις βρω ολα θα ναι καλα και θα ζησω σαν ανθρωπος!!.....ποτε θα βρω κι εγω καναν ανθρωπο της προκοπης να αραξω?? ποτε θα ερωτευτω??? ποτε θα νοικοκυρευτω να βρω την υγεια μου???.....δεν αντεχω αλλο, ποτε θα παρω αδεια, ή ακομα καλυτερα ποτε θα παρω συνταξη να ησυχασω επιτελους??? να ΖΗΣΩ!!!....ποτε θα βρεις κι εσυ γιοκα μου μια δουλεια, μια καλη κοπελα??? ποτε θα νοικιρευτεις να ησυχασουμε??? αντε να ζησουμε κι εμεις λιγακι σαν ανθρωποι, ησυχα ησυχα...ποτε θα μου δωσετε τη χαρα παιδια μου να κρατησω στην αγκαλια το εγγονακι μου??? ποτε θα μου κανετε ενα εγγονι??? αμα το κανετε θα μαι ευτυχισμενος/η!!

Σιγουρα πολλοι εχουμε πει παρομοιες, αν οχι ιδιες φρασεις, και θα πουμε , ισως και καποιες που αναφερονται σε μεγαλυτερες ηλικιες...μια ζωη περιμενουμε να ζησουμε! περιμενουμε να παμε σε μια αλλη φαση για να ειναι καλυτερα, ποτε δεν μας αρεσει εκει που βρισκομαστε, νομιζουμε πως αργοτερα ολα θα ειναι ροδινα...νομιζουμε πως μολις συμβει το ταδε θα ειμαστε ευτυχισμενοι χωρις να ποθουμε τπτ αλλο, στη ησυχια μας. παντα νοσταλγουμε το επομενο σκαλοπατι...

Μην περιμενετε να ζησετε!!!! ΗΔΗ ΖΕΙΤΕΕΕΕ!!!!!!


just think of...

Στα ονειρα...



Την ιδεα να τυπωσω τις σκεψεις μου για τα ονειρα την πηρα αφου διαβασα μια αλλη αναρτηση στο blog μιας φιλης ( http://ntontini.blogspot.com/ , αναρτηση : " Όνειρα" ) ευχαριστω κωνσταντινα :)

Στα ονειρα μπαινουμε σε κοσμους εντελως δικους μας...κανουμε βολτες και πλαθουμε ιστοριες, ιστοριες που ποθουμε να συμβουν, ή να μην συμβουν...ποσο ομορφα ειναι μερικα, κι οταν ξυπνας και χανεται νιωθεις περιεργα, ευτυχισμενος που εστω στο ονειρο το γευτηκες, μα και θλιμενος που χαθηκε για παντα...μενει μονο μια γλυκια και θλιμμενη αναμνηση να σε πικριζει και να σε γεμιζει ελπιδα μενει, τι ωραια να ταν αληθεια, τι ωραια.....μα πως θα ταν ονειρα αλλιως?

Αλλα μοιαζουν εφιαλτες, ο κοσμος μας τοτε φανταζει τρομαχτικος, μα τι ωραια και παλι η αγκαλια αυτου που θα σε παρηγορει μολις ξυπνησεις ιδρωμενος και φοβισμενος, νιωθεις ασφαλεια να σου λεει 'σσσσσς περασε τωρα..."

Στα ονειρα μπαινουμε σε κοσμους εντελως δικους μας, κανενας δεν θα δει ή θα μπει ποτε, ειναι καταδικασμενος να ειναι εκει για μας αυτος ο κοσμος, φτιαγμενος απο ποθους και φοβιες...

just think of....

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Θα θελα να μην ειχα εαυτο, να ημουν μοναδικος...



....ειπε ενας φιλος εκει που καθοταν. εγω βεβαια το θεωρησα βαθια φιλοσοφια και το αναλυσα χαχα

Στη πορεια της ζωη σου θα εχεις εχθρους, πολλους και ο καθενας με τη δικη του δυσκολια, θα τους ξεπερνας ή θα πεφτεις σε ηττα και θα συνεχιζεις, ετσι ειν'η ζωη, συνεχιζει. καθ'ολη τη διαρκεια του ταξιδιου ομως θα αντιμετωπιζεις κατι ακομα πιο προλητικο, ακομα πιο δυσκολο, προσεξε, προσεξε...προσεξε στο λαβυρινθο της ζωης, προκειμενου να αποκτησεις αυτο που θελεις, προσεξε μη χασεις τον εαυτο σου!!


Μπορεις να αλλαζεις, να γινεσαι καλυτερος, χειροτερος, τα παντα, μα θα εχεις τον εαυτο σου, αμα χασεις τον εαυτο σου ολα τελειωνουν...

Aποστομωση....



Ο διογενης, (και μαλλον ειναι η τελευταια φορα που θα σας μιλησω για αυτον, οσοι τον βαρεθηκατε smile :P ) παντα αποστομωνε τους ανθρωπους γυρω του, παντα τους επισημανε τα λαθη τους και εκανε λογοπαιγνια για να τους σχολιασει, ποτε κανεις δεν αποστωμωσε τον ιδιο, εκτος μιας φορας:

Εξω απο την πλατωνικη σχολη ο διογενης ειδε να βγαινει απο μεσα ο Σπευσιππος (ανιψιος του πλατωνα που ανελαβε και τη διοικηση της σχολης αργοτερα), ο Σπευσιππος ηταν αναπηρος, δεν περπατουσε και του ειπε ο διογενης

"σπευσιππε, δν αξιζει να ζει κανεις σ'αυτα τα χαλια!"
κι ο σπευσιππος "αδελφε μου διογενη, ο ανθρωπος δεν ζει με τα ποδια του αλλα με το νου και την ψυχη του"

just think of.....

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Οι φακες του Διογενη...





Αλλο ενα διδαγμα απο αληθινο (πιθανοτατα) συμβαν στη ζωη του μεγα κυνικου φιλοσοφου Διογενη. 


Hταν καποτε ο διογενης κι ετρωγε το πιο κατωτατο φαι της εποχης, τη φακη. που σημαινε πως ζουσε στην απολυτη φτωχια.

Περασε καποιος απεσταλμενος του αρχοντα και του ειπε "α διογενη! αν μαθαινες να μην εισαι ανυποτακτος και να κολακευες λιγακι τον αρχοντα δεν θα αναγκαζοσουν να τρως αυτο το πραγμα"

Κι ο Διογενης αταραχος, γαληνιος οπως παντα "φουκαρα αδερφε μου! αν μαθαινες να τρως φακες δεν θα ησουν αναγκασμενος να υπακους και να κολακευεις τον αρχοντα"

To χρειαζεσαι, μονο οταν το ποθεις....

Σημερα δν θα σας πω μια ιστορια, ιστορια....μαλλον ειναι γεγονος πραγματικο απο τη ζωη του φιλοσοφου διογενη...αν και θελω να παιρνετε μονοι σας το δικο σας προσωπικο μυνημα απο καθε ιστορια, θα σας εστιασω την προσοχη σε καποια σημεια: αυτη εδω μιλα για την απληστια και την εξαρτηση απο τα υλικα αγαθα αλλα και για την παραλογη σιγουρια μας. σας τονιζω με το αντιστοιχο χρωμα τα παραπανω που φενονται μεσα στην ιστορια.




Καθοταν ενα πρωινο ο διογενης κατα γης, ετρωγε φακες(το φτωχοτερο και πιο αθλιο γευμα στην αρχαια ελλαδα) και αγναντευε τον ηλιο. ηρθε τοτε ενας πλουσιος "καλημερα"

"καλημερα" ειπε ο διογενης
"αυτη τη βδομαδα μου πηγαν καλα ολες οι δουλειες διογενη και σκεφτηκα να σου δωσω αυτο το πουγκι με τα χρηματα, εσυ τα χρειαζεσαι περισσοτερο απο μενα, ζεις πραγματικα φτωχα"
ο διογενης συνεχιζε να τον κοιταζει απραγος
"παρ'τα δν ειναι παγιδα, σου τα δινω, ξερω ποσο τα χρειαζεσαι"

"εσυ εχεις κι αλλα?"
"να παρα πολλα, δν εχω αναγκη"
"και δν θα ηθελες να εχεις περισσοτερα απο αυτα που εχεις τωρα?"
"ναι βεβαια θα ηθελα..."

"τοτε κρατησε εσυ το πουγκι, τα χρειαζεσαι πιο πολυ απο μενα"

"ναι, ομως εσυ χρειαζεσαι φαγητο και...."
"εχω ηδη ενα κερμα, μου φτανει για ενα πιατο φαγητο ακομα"
"μα πρεπει να φας και αυριο και μεθαυριο και..."
"αν μπορεις να μου εγγυηθεις με απολυτη σιγουρια πως θα ζω αυριο τοτε θα παρω τα χρηματα σου...."



  just think of...

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο κυκλος του 99...

Ειναι ισως το μεγαλυτερο κειμενο που εχω αναρτησει ως τωρα, ωστοσο υποσχομαι να το κανω αυτο οσο λιγοτερο γινεται, μα αυτο το κειμενο ειναι πραγματικα μια υπεροχη ιστορια φιλοσοφικου περιεχομενου...αν εχετε διαθεση και χρονο just think of...



Ο κυκλος του 99


καποτε ηταν ενας δυστυχης βασιλιας που ειχε εναν πανευτυχη υπηρετη. ο υπηρετης ολο μεσ'τα τραγουδια και το χαμογελο, ενω ο βασιλιας μιζεριαζε συνεχως. μια μερα τον ρωτησε "ποιο ειναι το μυστικο σου?"
"δν εχω μυστικο αφεντη"
"μα πως εισαι τοσο πανευτυχης συνεχεια?"
"εχω την οικογενεια μου, τη γυναικα μου, εσεις εχετε την καλοσυνη να μας προσφερετε στεγη και η μεγαλειοτητα σας μας δινει και κανα ασημενιο φλουρι να ικανοποιουμε και κανα καπριτσιο...τι αλλο να θελω?"
"εισαι ψευτης! κανεις δν μπορει να ειναι ευτυχης με αυτα που ειπες! εισαι ψευτης! θα σε αποκεφαλισω!"
"αφεντη δν υπαρχει μυστικο αληθεια σας λεω"
 κι εφυγε ο υπηρετης.

ο βασιλιας καλεσε τον σοφοτερο συμβουλο του. "γιατι ειναι τοσο ευτυχης ο υπηρετης μου?"
"γτ δν ειναι στον κυκλο του 99"
"δν καταλαβαινω, δλδ εγω ειμαι μεσα?"
"ναι"
"ακομα δν καταλαβα δλδ υπαρχει ενας κυκλος στον οποιο οσοι μπαινουν μεσα ειναι δυστυχης και οσοι ειναι εξω ειναι ευτυχης?"
"ναι"
"μα δν καταλαβαινω, κι οσοι ειναι γτ δν βγαινουν?"
"δν μπορουν"
"κι αυτος γτ δν εχει μπει?"
"δν το ξερει"
"παλι δν καταλαβα, υπαρχει ενας κυκλος του 99 που οσοι ειναι μεσα ειναι δυστυχης και οσοι ειναι εξω ειναι ευτυχης, οσοι μπουν δν μπορουν να βγουν?"
"θα καταλαβετε κυριε. ελατε το βραδυ με ενα σακι 99 φλουρια μαζι μου, θα βαλουμε τον υπηρετη σας στον κυκλο. εχετε σκοπο να θυσιασετε τον καλυτερο υπηρετη σας για να καταλαβετε πως λειτουργει ο κυκλος?"
"ναι"
"ωραια καντε οτι σας ειπα λοιπον"


το βραδυ πηγαινουν στο σπιτι του υπηρετη και βαζουν το σακι εξω απ'την πορτα με την σημειωση "ειναι δικα σου, ολα δικα σου μην το πεις σε κανεναν" και κρυβονται στους θαμνους να δουν τι θα γινει. ο υπηρετης αδιαζει τα φλουρια στο τραπεζι. δν ειχε πιασει ποτε του ουτε ενα φλουρι και τωρα ειχε ενα λοφο απ'αυτα. τα εκανε στιβες, τα χαζευε, τα επαιζε στα χερια του, τα περιεργαζοταν κι αρχισε να τα μετραει στιβαζοντας τα σε πυργους απο δεκαδες. ηταν 99 φλουρια. αμεσως κατσουφιασε "δν μπορει! ειναι 99! το 99 δν ειναι στρογγυλο, το 100 ομως ειναι. καποιος με εκλεψε! κλεφτες! θελω τα χρηματα μου πισω! ειναι δικα μου!, θελω το φλουρι μου!". ειχε μπει στον κυκλο του 99. συλλογιζοταν συνεχεια πως θα αποκτησει το 1 φουρι, θα εκανε οικονομια, θα πουλαγε οσα δν χρειαζοταν και θα δουλευε και σε αλλη δουλεια, σκεφτοταν να πει στη γυναικα του να δουλεψει κι αυτη. απο τοτε ηταν κακοκεφος. ο βασιλιας τον ρωτησε μια μερα "τι εχεις και δν χαμογελας? παλια ολο τραγουδουσες...". ο υπηρετης βαριεστημενα και με εχθρα απαντησε "εσας τι σας κοφτει? την κανω τη δουλεια μου? ε? την κανω? τι αλλο θελετε? να σας κανω το γελατοποιο????"

ΔΙΔΑΓΜΑ
αυτη ηταν η ιστορια. σε ολους μας εχει δωθει ο θυσαυρος, ομως η απληστια μας, παντα κατι μας λυπει. ποτε δν ειμαστε ικανοποιημενοι, και μονο αν ειμαστε ικανοποιημενοι μπορουμε να απολαυσουμε. αυτη ειναι μια κακη ιδεολογια, μια χαζη λογικη. αν προσεξες δν τον εκλεψαν, απο την αρχη ηταν 99 τα φλουρια, ο θυσαυρος ηταν ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ. το 99 ειναι το 100% του θυσαυρου. το εκατο δν ειναι περισσοτερο στρογγυλο απο το 99. δν ελειπε τπτ. αυτο ειναι μονο μια παγιδα, μια παγιδα για να μας κανει δυστυχης και σε αυτο βοηθαει παρα πολυ η εμφυτη ανθρωπινη απληστεια. απολαυσε τους θυσαυρους σου. προσεξε ομως αλλο να παραδεχτεις οτι το 99 ειναι ο θυσαυρος κι αλλο να συμβιβαστεις. αλλο παραδεχομαι αλλο συμβιβαζομαι.

Ιθακες...



Ολοι γνωριζουν το ποιημα αυτο του καβαφη, (αν κι εχει γινει πια motto των ψευτοφιλοσοφημενων/ψευτοκουλτουριαρηδων και κοντευει να εξευτελιστει) και παλι σε λιγες γραμμες θα προσπαθησω οσο πιο κατανοητα μπορω να το αποδωσω.

Το ποιημα λεει πως η ιθακη δεν εχει σημασια, μα το ταξιδι, καθως αυτο το ιδιο ειναι η ιθακη. για να δουμε, υποθεστε πως ο στοχος σας ειναι η σοφια, συνεπως τωρα δεν ειστε σοφοι. και εχετε μια αποσταση απ'τη σοφια. χμμ....ας ανω σχημα:

εσεις(διχως σοφια)--------------------------(δρομος προς σοφια)----------------------------->σοφια

Λοιπον παρατηρειτε πως η σοφια στο τελος δεν ειναι παρα ενα σημειο? ενω για να φτασετε εκει χρειαζονται πολλα σημεια, πολυς δρομος. αν εχετε τη σοφια, χωρις το δρομο πισω της δεν εχετε ΤΙΠΟΤΑ! αν ομως εχετε το δρομο και δεν εχετε το τελευταιο σημειο, τοτε ειστε αληθινα σοφοι γιατι κατεχετε το περιεχομενο. παρατηρειτε κι εσεις πως η σοφια τελικα ειναι ο ιδιος ο δρομος?? η λεξη σοφια, ο στοχος δεν ειναι παρα το δολομα για να βγειτε εξω, δεν ειναι παρα το τελικο "επαθλο", το αδειο κυπελο που θα σας δελεασει να παρετε το δρομο. ελπιζω πια να καταλαβατε ιθακες τι σημαινουν....just think of....

Το παρελθον εκδικειται...



Το παρελθον εκδικειται, και πολυ αγρια μαλιστα, τοτε δεν το θελαμε κι ονειρευομασταν το μελλον, τωρα το μελλον ειναι παρον κι εμμεις αναζητουμε και νοσταλγουμε το παρελθον, ζουμε καποιες στιγμες στον κοσμο των αναμνησεων...ετσι εκδικειται το παρελθον...το αναζηταμε μα ειναι αργα, ετσι εκδικειται το παρελθον, κλεινοντας την πορτα, απαγορευοντας την προσβαση....ετσι εκδικειται το παρελθον...just think of....

Γιατι νυχτωνει???




Νυχτα, νυχτα...η πιο ωραια περιοδος της μερας, ολοι ξεκουραζονται, βγαινουν, μπαινουν στο ιντερνετ ( :P ), εμεις (ελπιζω να ανοικω κι εγω σ'αυτουυς, μακαρι, γιαυτο λεω εμεις) οι ρομαντικοι κανουμε πανεμορφους στοχασμους...κυριως τα αστρα και η γαληνη, το μυστηριωδες του ουρανου, που βλεπουμε τα βαθη του, στην αβυσσο των αστερων, αυτο νομιζω μας εμπναιει...και θα μας λυπουσε αν δεν υπηρχε νυχτα...γιατι υπαρχει νυχτα? γιατι μας δινεται η ευκαιρια να κανουμε ολα αυτα που κανουμε και αν δεν υπηρχε νυχτα δε θα τα καναμε? με ποιο τροπο προκυπτει το ομορφο δωρο μας?

Το φως ταξιδευει απο ολα τα αστρα και φτανει σε μας, εδω, σα να εχουμε αμετρητους ηλιους, γιατι τοτε ειναι σκοταδι το βραδυ? αφου το φως φτανει σε μας απο πολλα αστερια, εχουμε συνεχης παροχη φωτος δηλαδις. φανταστειτε να ειστε σε ενα δασος οπου ολα τα δεντρα παραγουν φως, αν το ενα σβησει, τα υπολοιπα συνεχιζουν να φεγγουν, δε θα συνεχιζε να ειναι φωτεινα?

Η απαντηση ειναι πολυ απλη, εχει διαπιστωθει πως το φως, οπως ο ηχος, καθως ταξιδευει, εξασθενει. οπως λοιπον ενας ηχος απο μακρια εξασθενει στη διαδρομη. το ιδιο συμβαινει με το φως. ενα πολυ απλο φαινομενο που αγνοουμε.....just think of!!

Ηλιακο συστημα- Εισαγωγη

λεω εισαγωγη διοτι στο εξης θα αναρτησω πληροφοριες για καθε πλανητη ωστε να υπαρχουν τα παντα οτι γνωριζουμε σημερα για το ηλιακο μας συστημα, κι οπως παντα ΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΠΟΡΩ!!!


πανω^ :το ηλιακο συστημα υπο κλιμακα (τα μεγεθη των πλανητων ειναι υπο κλιμακα, η αποσταση μεταξυ τους οχι, διοτι αυτο θα χρειαζοταν ενα χαρτι 25 χιλιομετρων!! )

δομη/ θεσεις : ηλιος -> ερμης -> αφροδιτη-> γη -> αρης -> διας -> κρονος-> ουρανος -> ποσειδωνας -> πλουτωνας

εσωτερικο ηλιακο συστημα (οι πλαντηες ειναι μικροι και σε στερεη μορφη) : ερμης, αφροδιτη, γη, αρης

ζωνη αστεροιδων: μια ζωνη αστεροιδων χωριζει την τεραστια αποσταση αναμεσα στον αρη και το δια, που χωριζει το ηλιακο συστημα σε εξωτερικο κι εσωτερικο

εξωτερικο ηλιακο συστημα (οι πλανητες ειναι γιγαντιοι και καθαρες μαζες αεριου, διχως στερεη υποσταση) : διας, κρονος, ουρανος, ποσειδωνα, πλουτωνας

τα μεγεθη κατα σειρα: ηλιος> διας> κρονος> ουρανος> ποσειδωνας> γη-αφροδητη> αρης> εμης> πλουτωνας



Με λιγα λογια μαυρη τρυπα...



Τι ειναι η μαυρη τρυπα??? ναι το ακουτε πολλοι και πιθανος δεν ξερετε, ή μαλλον γνωριζεται λαθος και μισα πραγματα...λοιπον οσο πιο απλα θα προσπαθησω να το εξηγησω σε λιγες μονο γραμμες..(αν και εμπλεκεται η θεωρια της σχετικοτητας λιγουλακι...)

ορισμενα αστερια, μεγαλης μαζας, οταν πια εχει τελειωσει το ηλιο, ως καυσιμο για να πυροδοτηθουν οι πυρινικες συντηξεις, το αστερι σταματαει πια να ειναι ανεργο και αρχιζει να "πεφτει", η τριβη αυξανει τη θερμοτητα του και μετα απο λιγο η υπερβολικη θερμοτητα και η βαρυτητα το συνθλιβει σε μια τεραστια εκρηξη που ονομαζεται super nova. η μαζα του αυξανεται σε πολυ μεγαλο βαθμο και μενει εκει, αυτη η μορφη μαζας που εχει απομεινει καμπυλωνει το χωροχρονο τοσο πολυ ωστε να εχει τρομακτικο βαρυτικο πεδιο. το ισχυρο αυτο βαρυτικο πεδιο ελκει και αποροφα τα παντα, ακομα και το φως.

χωροχρονο


για να καταλαβετε τα παραπανω πρεπει να γνωριζετε πως λειτουργει το χωροχρονο. συμφωνα με την αποδεκτη πλεον θεωρια το συμπαν λειτουρει σαν ενα τεντωμενο πανι, οπου οπου υπαρχουν σωματα το τεντωμενο πανι καμπυλωνεται, τα μικροτερα σωματα οπως ειναι λογικο πανε προς το καμπυλωμενο σημειο, κι ετσι λειτουργουν οι βαρυτικες ελξεις.

μια εικονα ισως βοηθησει να το καταλαβετε καλυτερα:


και μια μαυρη τρυπα πως φενεται υπο την ερμηνεια του χωροχρονου:

Λεωφοριου Εγκομιον



χμμ...χμμ..μμμναι! ολοι παραπονιουνται για τα λεωφορια. πας μεσα και στριμωχνεστε ολοι μαζι σαν σαρδελες, ο απο πισω σου δεν εχει κανει μπανιο και βρομαει, η μπροστινη μιλαει με το handsfree και ολοι μεσα μαθαμε πως πηγε το χθεσινο ραντεβου της, η απο πισω κυρια με το μωρο που καλαιει και χτυπιεται.....καθε μερα τ'ακουω, ολοι ειναι δυσαρεστημενοι με τα λεωφοριακια μας!

οχι my friend (που λενε και στο τεξας δλδ) ΟΧΙ! εγω θα σου πλεξω εγκομιον (επαινος, για οσους δεν γνωριζουν αρχαια)!! εμενα μ'αρεσουν πολυ προσωπικα, ξεχνιεσαι, το βεμμα σου χανεται μεσα στη πολη και το σκηνικο αλλαζει, οι ηχοι που ακουγονται μεσα ειναι μονο βουητα, το μυαλο σου ειναι αλλου, δεν εχεις ευθυνη εκεινη τη στιγμη....καθεσαι και σκεφτεσαι και χανεσαι, και μπαινεις σε κοσμους εντελως δικους σου, αφηνεις το σταθερο δαπεδο της πραγματηκοτητας και πετας μεσα στον κοσμο των ιδεων, του αφηρημενου....δεν καταλαβαινω γιατι δεν αρεσουν τα λεωφοριακια.

ολοι βεβαια πνιγονται, μπαινουν μεσα και κανουν τα τηλεφωνηματα τους, διαβαζουν για τελευταια φορα την εργασια τους, δουλευουν στο λαπτποπ...ΚΑΤΣΕ ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΑ ΠΟΥΜΕ!!! το λεωφοριο ειναι ωραιο αρκει να ξερεις που πρεπει να κοιταξεις....

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Aν μ'αγαπας, σ'αγαπω...



Καταπληκτικη λογικη!!!!! φοβερο σκεπτικο (σημειωση: το παρακατω αρθρο δεν εχει σκοπο να καυτηριασει το τραγουδι του χατζηγιαννη :P )

ας δουμε πως δουλευει το σκεπτικο αυτο:

-αν μ'αγαπας, σ'αγαπω
-κι εγω αν μ'αγαπας, σ'αγαπω
-ωραια
-ωραια
-μ'αγαπας?
-μα ειπα, αν μ'αγαπας, σ'αγαπω! εσυ μ'αγαπας?
-κι εγω αν μ'αγαπας σ'αγαπω, αρκει να μ'αγαπας! γιατι να αγαπω καποιον που δεν μ'αγαπα?
-μα θα σ'αγαπησω, απλα πρεπει να με αγαπησεις κι εσυ!
-δεν εχει νοημα να σ'αγαπω ενω δε μ'αγαπας...αγαπησε με και θα σ'αγαπησω!

αρκετα ειδαμε, αυτη η συζητηση συνεχιζεται επ'απειρον, για παντα...μαλιστα καποτε εκνευριζονται και οι δυο και αποφασιζουν να μην αγαπηθουν τελικως.

οχι κυριε! χεστηκα αν μ'αγαπας, εγω σε αγαπω επειδη σε αγαπω! χωρις λογους, αιτιες και προυποθεσεις. γιατι σε αγαπω αληθινα, και κατα τη γνωμη, μονο αν αγαπας διχως αιτιες αγαπας αληθινα! ας μην τσικουνευομαστε στην αγαπη, οχι κι εδω! δεν χρειαζεται...δεν εχει νοημα. και στη τελικη, χαιρομαι που αγαπω, γιατι γνωριζω ετσι και βιωνω την αγαπη, ενω αν απλα αγαπιεμαι τιποτα απο αυτην δεν γνωριζω!

αυτα καποιες σκεψεις πανω στη φραση και την αγαπη....χαιρετε! :D

Ο λυκος...



ααουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ! :P xD γεια σας! χμμ λεποον, δις ιζ δε φερστ αναρτησις! σε αυτο το μλογκ θα αναρτω διαφορες σκεψεις που εχω κανει παλια, ή που κανω γενικα για να δειτε κι εσεις...φιλοσοφια, αστρονομια, πραγματα που μου εκαναν εντυπωση, σκεψεις γενικα...οτι, οτι να ναι! ακομα ειναι αρχη και δεν ξερω αν θα συνεχισει το μπλογκ, θα προσπαθησω ομως.....(παντως εχω σχεδια για αυτο μουαχαχαχα). χμμ, κατι ξεχνω...α ναι! ο λυκος! τον ξεχασα...λοιπον ο λυκος ειναι φοβερο ζωο, με αρεκει (στα κεφαλωνιτικα :P ) πολυ (θα το καταλαβατε απο το banner, τη φωτο στο προφιλ κτλ), καθε φορα που αντιμετωπιζω μια δυσκολια ενα απο τα πραγματα που σκεφτομαι για να παρω κουραγιο ειναι ο λυκος...εκτος απο ομορφο ζωο, αυτο που το κανει ξεχωριστο σε μενα ειναι που δεν τα παραταει ποτε! μπορει να κυνηγαει ενα αλλο ζωο μεχρι και για 35 ωρες! δν το βαζει κατω, αν βαλει ενα ζωο στο ματι τελειωσε, ενας απο τους δυο θα πεθανει! αλλα ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ!!!! ετσι κι εμεις εδω δε θα τα παραταμε και θα παλευουμε με τις σκεψεις, θα σκεφτομαστε και σαν το λυκο, ή θα καταφερουμε να κανουμε τους αλλους να σκεφονται και να προβηματιζονται ή ληξις το μπλογκ! τελος! παπαλα!